Őseink lisztje a modern háziasszonyoknak.
12000 évvel ezelőtt az ősember felfedezte ezt az energiában gazdag gabonát, kövek közé téve megőrölte azt és kását, majd kenyeret készített belőle.
Évezredeken keresztül ez a gabona biztosította az emberiség alapvető élelmiszer ellátását.
Sokat dolgoztunk rajta, hogy ez a méltatlanul elfelejtett kincs újra népszerű legyen és modern társadalmunk is hozzájusson őseink egyedülállóan ízgazdag és életerővel teli gabonájához.
Mi a helyzet gluténérzékenység esetén?
Mivel ez az ősi gabona oly sok tekintetben különbözik a mai búzáktól, sokakat foglalkoztat a kérdés, hogy vajon gluténérzékenység esetén fogyasztható-e. Tanulmány bizonyítja, hogy bár az alakor nem minősül gluténmentes gabonának, az alakor búza genotípusainak gluténtartalma jelentősen kisebb, mint a vizsgált kenyérbúza fajtáké. Az alakorban található glutén szerkezetét, és az emberi szervezetre gyakorolt hatását azonban csak további kutatások tudják megállapítani.
Miben különleges?
A filigrán megjelenése visszatükröződik az utánozhatatlan ízvilágában, mely enyhén diós jegyeket hordoz magában. A liszt kellemes halványsárgás színét a magas karotinoid (lutein) tartalomnak köszönheti, de többek között bővelkedik különböző esszenciális nyomelemekben is pl. cink, mangán, szelén.
Felhasználási javaslat:
Kovászos, ill. élesztős kenyerek, pékáruk, pizzák, palacsinták, édes sütemények, kekszek készítéséhez.
Fizikai és kémiai tulajdonságai
Hamu, % (m/m) legalább: 1,5
Nedvesség tartalom, legfeljebb,% (m/m): 15,0
Szemcseméret, µm: 500 µm-en áteső rész legalább 85%,
315 µm-en áteső rész, legalább 70%
Esésszám (s) legalább: 200