Rizs
A rizs eredete
A rizs (Oryza sativa) a perjefélék (Poaceae) családjába tartozik.
A rizs valószínűleg Indiából vagy délkelet-Ázsiából származik, ahol számos vad faja található meg, melyek valószínűleg egy ma már nem létező őstől származnak. Egy másik, Nyugat- és Közép-Afrikában termesztettek rizs faj (O. glaberrima) a vad O. breviligulata leszármazottjaként ott alakulhatott ki. Az ún. észak-amerikai vad rizs, a Ziziana aquatica (vagy Ziziana palustris) csak némileg emlékeztet a termesztett rizsre; a Zizanieae nemzetségbe tartozik. A rizst i.e. 3000-re Kínában és i.e. 700-ra nyugat felé Európában már valószínűleg termesztették.
Miért jó a rizs?
A rizs 76 százaléka keményítő - amilóz és amilopektin - formájában jelenlévő szénhidrátot, 7-8 százalék fehérjét és 1,3 százalék zsírt tartalmaz, továbbá 0,6 százaléka ásványi anyagokból és nyomelemekből áll. Főként foszfort, vasat, magnéziumot tartalmaz. Kevés benne a nátrium, kalcium és kálium. Csekély nátrium-tartalmánál fogva magas vérnyomás, túlsúly, szívelégtelenség, ödémás láb, vizenyőképződés esetén különösen hasznos fogyasztása.
Növényi rostjai serkentik a bélműködést. Mivel gluténmentes, lisztérzékenyek is fogyaszthatják, akárcsak a belőle készült rizsliszttel készült ételeket. Kifejezetten sok a bőr karbantartásához szükséges vitamin található benne. Különösen a barnarizs korpája gazdag B1- és B2-vitaminban. A B1-vitamin hiányában fellépő beri beri nevű avitaminózis felfedezése a rizshez kötődik. Teljesen hiányzik viszont belőle az A-, B12-, C- és D-vitamin.
Forrás: hazipatika.hu
szimpatika.hu